Plaster Miodu: listopada 2011

Spaghetti szpinakowe

Potrzebne składniki:
makaron typu spaghetti
30 dag mrożonego szpinaku
30 dag chudego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
5 dag sera feta
10 dag startego żółtego sera
oliwa lub olej do smażenia
gałka muszkatołowa
sól
pieprz 

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron na sposób al dente w dużej ilości słonej wody. Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy dalej uważając, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy szpinak i dusimy wszystko razem aż do odparowania wody. Sos rozrzedzamy śmietaną, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz połowę startego sera żółtego i podgrzewamy do rozpuszczenia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Do ugotowanego makaronu dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie. Podajemy ciepłe posypane resztą startego sera żółtego. Bardzo dobrze smakuje z pomidorkami koktajlowymi, które przełamują smak. Bon appétit!

0 komentarze:

Rosół domowy

Potrzebne składniki: 
1 kg kurczaka (udka, skrzydełka)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 średniego selera
1 mały por
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki
makaron

Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy mięso pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Rosół gotujemy bez przykrycia. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy. W tym momencie zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. W trakcie gotowania upewniamy się, czy nie utworzyły się nowe szumowiny, jeżeli są, zbieramy je jeszcze raz i tak do skutku. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Następnie nadziewamy na widelec cebulę i opalamy trzymając nad płomieniem, aż w niektórych miejscach nabierze czarnego koloru. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej można to zrobić na patelni bez użycia tłuszczu. Opaloną cebulę dodajemy do wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i płuczemy. Z pora usuwamy zewnętrzne warstwy i dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do rosołu w zasadzie w całości i gotujemy dalej przez godzinę. Rosół powinien gotować się cały czas na małym ogniu bez przykrycia. Na 20 - 30 minut przed końcem gotowania dodajemy do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Rosół podajemy gorący z marchewką, posiekaną natką pietruszki i makaronem. Bon appétit!

0 komentarze:

Caprese

Potrzebne składniki:
pomidorki koktajlowe
mozzarella
ser feta
liście bazylii
wykałaczki
oliwa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Mozzarellę odsączyć z zalewy i razem z serem feta pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe i bazylię umyć. Wszystkie składniki nabijamy na wykałaczki. Do smaku można skropić oliwą z oliwek oraz doprawić solą i pieprzem. Bon appétit!

0 komentarze:

Tiramisu

                                                                                      Ciasto:
9 jajek
27 dag cukru pudru
20 dag mąki pszennej
10 dag maki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Składniki podzielić na 3 równe części (na 3 placki). Całe jajka ubić mikserem stopniowo dodając po łyżce cukru. Resztę składników wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej blachy i piec ok 15-20 minut w temp. 180st. Po upieczeniu przewrócić spodem do góry aby były równe. Pozostawić do ostygnięcia.

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
175 ml wina deserowego
Sposób przygotowania:
Kawę zalać gorącą wodą do połowy szklanki,
gdy przestygnie dodać wino.
Naponczować placki.

Masa:
500 ml śmietany kremówki 30%
75 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
100 ml likieru kawowego
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serki mascarpone oraz cukier puder, na końcu likier. Masą smarować każdy placek oraz wierzch i boki. Udekorować posypując wierzch cynamonem i kakaem. Bon appétit!

0 komentarze:

Penne carbonara

   Potrzebne składniki:
   makaron typu penne
   wędzona szynka lub chudy boczek
   oliwa
   2 jajka
   starty ser żółty
   śmietana
   pomidorki koktajlowe
   czarne oliwki
   mozzarella
   bazylia
   sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować na sposób al dente w dużej ilości słonej wody. Na oliwie zrumienić pokrojoną szynkę lub boczek. W miseczce roztrzepać jajka z 3 łyżkami śmietany i startym serem - przyprawić do smaku. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Ugotowany makaron zaraz po odcedzeniu wrzucamy do sosu, mieszamy, doprawiamy i posypujemy startym serem. Do smaku dodać czarne oliwki, pomidorki koktajlowe, bazylię oraz mozzarellę. Bon appétit!

0 komentarze:

Sos tatarski


Potrzebne składniki:
1 litrowy słoik pieczarek marynowanych
1 litrowy słoik ogórków konserwowych
12 jajek
4 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
łyżeczka musztardy
pieprz ziołowy
sól
  
Sposób przygotowania: 
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ogórki obrać ze skórki i razem z pieczarkami i białkami jajek bardzo drobno posiekać. Żółtka rozcieramy z łyżką majonezu na jednolitą masę. Dodajemy resztę majonezu, śmietanę i musztardę. Połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Bon appétit!


0 komentarze:

Gulasz wieprzowy

   Potrzebne składniki:
   szynka wieprzowa
   papryka
   cebula
   pieczarki 
   ząbek czosnku
   olej
   mąka pszenna
   koncentrat pomidorowy
   przyprawa do mięs
   sól, pieprz
   papryka czerwona mielona

Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i doprawić przyprawami. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu a następnie przełożyć do garnka i zalać wodą lub bulionem w takiej ilości, by mięso było przykryte. Na patelni na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki i paprykę, dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, często mieszać. Na końcu dodać łyżkę mąki rozrobioną z odrobiną wody i łyżką koncentratu pomidorowego, zaprawić sosik. Dusić jeszcze około 5 min. Przyprawić do smaku. Bon appétit!

0 komentarze:

Krem z porów

Potrzebne składniki:
bulion drobiowy
2 duże pory
masło
duża cebula
pietruszka
serek topiony
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
śmietana 12%
grzanki

Sposób przygotowania:
Ugotować bulion drobiowy. Pory pokroić w krążki. Cebulę drobno posiekać, zaszklić na maśle i razem z porem wrzucić do bulionu. Gotować aż por będzie miękki. Pod koniec gotowania wrzucić serek topiony. Dodać pietruszkę i wszystko razem zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami i łyżką śmietany. Bon appétit!

0 komentarze:

Roladki ze szpinakiem

      Potrzebne składniki:
      filet z kurczaka
      szpinak
      żółtko
      ząbek czosnku
      masło
      ser żółty
      sól
      pieprz
      olej do smażenia
      wykałaczki


Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak podsmażyć na maśle aż do wyparowania wody, następnie dodać rozgnieciony czosnek i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy. Na rozbite mięso wykładamy farsz szpinakowy i zwijamy w roladkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki kilka minut z dwóch stron, aby mięsko ładnie się zarumieniło. Żeby roladki nie rozpadły się w trakcie smażenia możemy je spiąć wykałaczkami albo związać cienką nitką. Przed podaniem należy je wszystkie usunąć. Bon appétit!

0 komentarze:

Spaghetti Bolognese

Potrzebne składniki:
makaron typu spaghetti                             oliwa z oliwek
mięso mielone                                            ser żółty
3-4 pomidory                                                      bazylia
ząbek czosnku                                            pieprz
cebula                                                         sól
koncentrat pomidorowy                             przyprawa do mięsa
woda                                                           pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek. Na patelnię wrzucamy przyprawione mielone mięso i smażymy do momentu, kiedy mięso będzie zupełnie suche. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Dusimy podlewając nieco wodą. Przenosimy podsmażone składniki do garnka i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu doprawiamy wszystko do smaku. Gotujemy makaron na sposób al dente w dużej ilości słonej wody. Na ugotowany makaron spaghetti kładziemy kilka łyżek gęstego sosu i posypujemy startym serem po wierzchu. Bon appétit!

0 komentarze:

Pizza

     Potrzebne składniki:
     40 dag mąki
     4 dag drożdży
     1 jajko
     4 łyżki oleju
     1/3 szklanki mleka
     1/2 łyżeczki soli
     1 łyżeczka cukru
     1 łyżeczka oregano

Opis przygotowania:
Mleko lekko podgrzać. Następnie dodać drożdże i cukier. Do mąki wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodać jajko, olej, sól i oregano. Zagnieść ciasto. Ciasto posypać mąką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyłożyć na dużą blachę. Reszta składników wedle uznania. Bon appétit!

0 komentarze:

Miętowa kawa z lodami

Potrzebne składniki: 
kawa                     sos czekoladowy do deserów
mleko                    bita śmietana
cukier                    wiórki czekoladowe
lody                       syrop miętowy

kakao

Opis przygotowania:
Zaparzyć kawę, dodać cukier i wystudzić. Szklankę udekorować sosem czekoladowym do deserów. W pierwszej kolejności wlać syrop miętowy (około 1/5 szklanki) a następnie delikatnie mleko (1/3 szklanki). Gdy syrop opadnie na dno dodać 3 łyżki lodów i powoli zalać kawą. Szklankę udekorować bitą śmietaną. Wierzch posypać kakaem i wiórkami czekoladowymi. Bon appétit!


0 komentarze:

Krem z zielonego groszku

Potrzebne składniki:
bulion drobiowy
opakowanie groszku mrożonego
puszka groszku konserwowego
masło
duża cebula
koper
sól
pieprz
śmietana 12%
grzanki


Opis przygotowania:
Ugotować bulion drobiowy. Cebulę drobno posiekać, zaszklić na maśle i razem z groszkiem wrzucić do bulionu. Gotować aż groszek będzie miękki. Dodać koper i wszystko razem zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i łyżką śmietany. Bon appétit!

0 komentarze:

Pappardelle z łososiem

 Potrzebne składniki:
 makaron pappardelle                           mąka pszenna
 surowy łosoś                                         ser żółty
 orzechy włoskie                                   pomidorki koktajlowe
 oliwa z oliwek                                      liście szpinaku
 ząbek czosnku                                     szczypiorek
 jajko                                                    śmietana 12%
 pieprz

 sól

Opis przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć posiekany czosnek i smażyć przez około 2 minuty. Po tym czasie wsypać orzechy włoskie i smażyć jeszcze przez chwilę. Łososia pokroić w paski, przyprawić i gotować na parze około 15 minut. W garnku roztrzepać jajko, dodać 3 łyżki śmietany oraz 5 łyżek wody i zagotować. Następnie dodać około 2 łyżki startego żółtego sera i kiedy sos zgęstnieje - przyprawić go do smaku solą oraz białym pieprzem. Makaron pappardelle ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek, odsączony. Podawać na gorąco ze szpinakiem oraz serem żółtym i odrobiną szczypiorku. Bon appétit!


0 komentarze:

strzałka do góry