Plaster Miodu: grudnia 2011

Placki ziemniaczane z łososiem


Potrzebne składniki:


1 kg ziemniaków
2 małe cebule
3 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku
15 dag plasterków wędzonego łososia

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce razem z 1 cebulą (jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, można odcisnąć z masy trochę soku). Drugą cebulę posiekać w drobną kostkę i połączyć z masą. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z jogurtem i koprem, lekko posolić. Na odsączone z tłuszczu placki nakładać po łyżce sosu oraz plasterek łososia. Bon appétit!

0 komentarze:

Naleśniki z kurczakiem curry


Potrzebne składniki:


naleśniki:

1/2 szkl wody gazowanej
1/2 l mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 i 1/2 szkl mąki

farsz:
podwójna pierś z kurczaka
ząbek czosnku
15 dag szpinaku
5 dag sera feta
2 łyżeczki curry
2,5 łyżki majonezu
2,5 łyżki śmietany
10 dag startego sera żółtego
pieprz

Sposób przygotowania:


Smażymy naleśniki (powinno wyjść około 10-11 sztuk). Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy. Przed zarumienieniem wsypujemy curry. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy dalej uważając, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz szpinak i dusimy wszystko razem. Farsz rozrzedzamy śmietaną i majonezem oraz doprawiamy do smaku. Na naleśniki układamy farsz, składamy lewy i prawy bok naleśnika do środka, a następnie zwijamy je w rulon. Przed podaniem posypujemy startym serem żółtym. Bon appétit!

0 komentarze:

Muffinki czekoladowe


Potrzebne składniki:


1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżeczki kakao
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
łyżeczka aromatu waniliowego
kolorowe cukierki

Sposób przygotowania:


Czekoladę pokroić w drobną kostkę. W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej misce mokre składniki. Wlać mokre składniki do suchych i połączyć. Gdyby ciasto było zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Piekarnik nagrzać do 200°C. Przygotowaną masą wypełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości i posypać kolorowymi cukierkami. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Bon appétit!

0 komentarze:

Zupa brokułowa

Potrzebne składniki:
 bulion drobiowy
 2 duże brokuły
 marchewka
 serek topiony
 pietruszka
 sól
 pieprz
 śmietana 12%
 grzanki
Sposób przygotowania:
Ugotować bulion drobiowy. Obraną i umytą marchewkę wrzucić do bulionu. Brokuły podzielić na różyczki i dodać do gotującego się bulionu. Gotować aż brokuł będzie miękki. Pod koniec gotowania wrzucić serek topiony. Marchewkę i około 1/4 brokuła wyjąć z zupy. Dodać pietruszkę i wszystko razem zmiksować. Dodać z powrotem wyjęte wcześniej różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i łyżką śmietany. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry