Plaster Miodu: stycznia 2012

Makaron, brokuł i 3 sery

Potrzebne składniki:


makaron
1 brokuł
50g sera pleśniowego
50g startego sera żółtego
1/3 kulki sera mozzarella
2 łyżki masła
250g śmietany 12%
2 łyżeczki pesto
3 łyżeczki musztardy francuskiej
migdały w płatkach
pieprz

Sposób przygotowania:


Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 8-10 min, a następnie odcedzić. Na patelni rozpuścić masło. Do masła dodać śmietanę, musztardę, pesto, drobno pokrojone sery: pleśniowy i mozzarella oraz starty ser żółty. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dowolny makaron ugotować na sposób al dente w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Ugotowany makaron polać sosem serowym, ułożyć brokuły, przyprawić do smaku i posypać migdałami w płatkach. Bon appétit!

0 komentarze:

Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami

Potrzebne składniki:


2 filety z kurczaka
6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
1/3 kulki mozzarelli
łyżka posiekanej świeżej bazylii
łyżka posiekanej pietruszki
plaster sera feta
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:


Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory, mozzarellę i ser feta kroimy w paski. Na środku każdej piersi z kurczaka układamy paseczki mozzarelli, suszonych pomidrów i sera feta. Na końcu farsz posypujemy posiekaną bazylią i pietruszką. Mięso delikatnie zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami, by się nie rozpadło. Na patelni rozgrzewamy oliwę oraz 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy na lekkim ogniu z obu stron na złoty kolor. Bon appétit!

0 komentarze:

Bułeczki z sezamem



Potrzebne składniki:


3 szklanki mąki pszennej (750g)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
30g drożdży
1 łyżka cukru
1 żółtko
3 łyżki wody
2-3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:


W małej miseczce rozkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać wodę, maślankę, masło, sól i rozpuszczone drożdże. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut (gdy ciasto się klei podsypać mąką). Wyrobione ciasto przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, formować kuleczki i układać na blaszcze. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 3 łyżkami wody i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Bon appétit!


0 komentarze:

Latte macchiato

Potrzebne składniki:


3/4 szklanki mleka
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
likier czekoladowy
cynamon
wrzątek

Sposób przygotowania:


Do wysokiej szklanki wlewany odrobinę likieru czekoladowego. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Podgrzane mleko wlewamy do wysokiego pojemnika i spieniamy mikserem, trzepaczką lub spieniaczem. Gotowe mleko wlewamy do szklanki do ¾ wysokości (na dole powinna utworzyć się warstwa likieru, następnie warstwa mleka a na wierzchu piana). 1 łyżeczkę kawy zalewamy odrobiną wrzącej wody, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy a następnie delikatnie, małym strumieniem wlewamy do szklanki z mlekiem. Pozostała łyżeczkę kawy wraz odrobiną cynamonu również zalewamy wrzątkiem, mieszamy i powoli wlewamy do szklanki. Ważne, by mleko miało niższą temperaturę niż kawa i aby to mleko było posłodzone. Bon appétit!

0 komentarze:

Mintaj w sosie musztardowym


Potrzebne składniki:


2 filety z mintaja
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
sok z cytryny
2 łyżki ostrej musztardy
1 łyżeczka startego chrzanu
1 łyżka śmietany
2 łyżki wody
1 łyżka masła
sól, pieprz
koperek
olej do smażenia


Sposób przygotowania:


Filety umyć i osuszyć. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem oraz panierować w jajku i bułce tartej. Podsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Nastawić piekarnik na 180*C. Usmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio posmarowanego masłem. Musztardę, chrzan, śmietanę, wodę i drobno posiekany koperek dokładnie wymieszać i zalać filety. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 15-20 minut. Bon appétit!

0 komentarze:

Pralinki marcepanowe


Potrzebne składniki:


300 g marcepanu
150g migdałów w płatkach
100g orzechów włoskich
2 gorzkie czekolady


Sposób przygotowania:


Zmielić marcepan, migdały i orzechy. Z powstałej masy uformować kulki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (wkładamy miseczkę z czekoladą do garnka z gorącą wodą). Kulki nabić na wykałaczki i zanurzyć w polewie czekoladowej. Udekorować płatkami migdałowymi. Bon appétit!

0 komentarze:

Sałatka ze świeżego szpinaku

Potrzebne składniki:


150 g świeżych liści szpinaku
500 g pomidorków koktajlowych
250 g sera feta
1/3 szklanki czarnych oliwek
4 łyżki ziaren słonecznika

sos:

4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu balsamicznego
pieprz

Sposób przygotowania:


Składniki na sos dokładnie połączyć. Szpinak umyć i osuszyć. Ser pokroić w niedużą kostkę, oliwki pokroić w plasterki a pomidorki przekroić na połówki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni przez około minutę uważając, by się nie przypalił. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę schłodzić. Przed samym podaniem polać sosem. Bon appétit!

0 komentarze:

Wołowina po chińsku


Potrzebne składniki:


70-80 dag wołowiny
1/3 pora
przyprawa do wołowiny
mała cebula
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1/2 papryki żółtej
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki groszku łyżka sezamu
marchewka olej
grzyby mun makaron ryżowy

Sposób przygotowania:


Mięso pokroić w paski, doprawić przyprawą do mięsa i odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić pozostałe składniki: paprykę w kostkę, cebulę i marchewkę w paski, pora w krążki, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Wołowinę smażyć na oleju. W połowie smażenia dodać czosnek, cebulę i doprawić sosem sojowym. Usmażone mięso przełożyć do woka i wrzucić warzywa, grzyby mun i łyżkę sezamu. Smażyć wszystko razem przez około 5-10 minut. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Bon appétit!

0 komentarze:

Zakręcone kanapki z tortilli


Potrzebne składniki:


paczka gotowych tortilli
serek topiony
kapusta pekińska lub sałata
czerwona papryka
szczypiorek
wędlina
zielone i czarne oliwki
kukurydza
starty ser żółty


Sposób przygotowania:


Kapustę (sałatę) i szczypiorek drobno posiekać. Paprykę, wędlinę i oliwki pokroić w kostkę. Placki tortilli posmarować serkiem topionym. Następnie na placki nałożyć składniki, posypać serem żółtym i zwinąć w ciasny rulonik. Każdy rulonik owinąć folią aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Przed podaniem tortille odwinąć z folii i pokroić na małe kanapki. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry