Plaster Miodu: lutego 2012

Zupa meksykańska

Potrzebne składniki:


1 – 1 1/2 litra wywaru wołowego
1/2 kg mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki masła
papryka czerwona
papryka zielona
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
szklanka czerwonego wytrawnego wina
natka pietruszki
papryka słodka mielona
kminek mielony, sól, pieprz
nachosy

Sposób przygotowania:


Na maśle podsmażyć drobno posiekane cebule i czosnek. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i smażyć dalej przez około 10 minut. Do zagotowanego wywaru wrzucić pokrojone papryki. Gotować około 10 minut. Następnie wrzucić kukurydzę, czerwoną fasolę oraz pomidory, zalać winem i gotować przez kolejne 10 minut. Na końcu dodać posiekaną pietruszkę i przyprawić mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Podawać z nachosami. Bon appétit!

1 komentarze:

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Potrzebne składniki:

makaron lasagne
starty ser żółty


Farsz mięsny:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
olej

Na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy pomidory i smażymy dalej przez kolejne 10 minut.

Farsz szpinakowy:
2 opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
15 dag sera feta
sól, pieprz

Smażymy szpinak razem z przeciśniętym czosnkiem aż do odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta, doprawiamy do smaku i smażymy dalej 5 minut.

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, przyprawiamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę beszamelu. Układamy pierwszą warstwę lekko podgotowanego makaronu lasagne. Na makaron naprzemiennie kładziemy farsz mięsny i szpinakowy polany sosem beszamelowym. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30-40 minut. Bon appétit!

0 komentarze:

Cappuccino z jabłkami

Wkładka:

70 dag jabłek
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
10 dag orzechów włoskich
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka zwykłej margaryny

Sposób przygotowania:

Jabłka pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru pudru. Gdy puszczą sok dodać 1 szklankę mąki krupczatki i drobno posiekane orzechy. Ubić 4 całe jajka z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać z jabłkami. Blachę posmarować margaryną i wyłożyć ciasto. Piec ok 20-25 minut w temp. 180*C. Pozostawić do ostygnięcia.

Biszkopty:


6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki zwykłej margaryny

Sposób przygotowania:

Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i mieszać. Mąki i proszek do pieczenia połączyć z masą jajeczną i wylać na natłuszczoną blachę. Piec ok 15-20 minut w temp. 180*C.

Masa:


4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 paczki kawy cappuccino orzechowego
1/3 szklanki wrzątku
2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na parze i ostudzić. Cappuccino zalać wrzątkiem i również ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z masą jajeczną oraz kawą cappuccino. Ciasto przełożyć w kolejności: biszkopt, masa, wkładka, masa, biszkopt. Po wierzchu biszkopt polać polewą. Bon appétit!

7 komentarze:

Sałatka z rukolą i kuskus

Potrzebne składniki:

kilka garści rukoli
1 szklanka kaszy kuskus
duża papryka czerwona
świeży ogórek
cebula czerwona
1/3 szklanki oliwek
4 łyżki pestek z dyni
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Kuskus wsypać do miseczki, wymieszać z kurkumą i zalać wrzątkiem. Zostawić aż spęcznieje i ostygnie. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać a oliwki pokroić w krążki. Dodać umytą rukolę, pestki dyni, pietruszkę i wszystko dokładnie połączyć. Oliwę, ocet balsamiczny oraz przyprawy wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko razem dokładnie połączyć. Bon appétit!

0 komentarze:

Schab pieczony z żurawiną

Potrzebne składniki:

1 kg schabu bez kości
200g suszonej żurawiny
pieprz
sól
papryka słodka mielona
majeranek
bazylia
3 cienkie plasterki masła
olej

Sposób przygotowania:


Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. Włożyć do lodówki na noc. Po wyjęciu z lodówki schab naciąć przez środek nożem tworząc „tunel” i wypełnić żurawiną. Mięso natrzeć papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju. Następnie na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła i piec pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez godzinę od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Bon appétit!

0 komentarze:

Pstrąg w cieście piwnym

Potrzebne składniki:

2 duże filety z pstrąga
1/2 szklanki piwa
5 łyżek mąki
1 jajko
sok z 1/2 cytryny
pieprz
sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Filety myć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posypać solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Piwo, mąkę i żółtko utrzeć mikserem. Dodać sól oraz ubitą na sztywno pianę z białka. Delikatnie wymieszać. Filety zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Bon appétit!

0 komentarze:

Zupa z soczewicy

Potrzebne składniki:

bulion drobiowy lub warzywny kurkuma
1 cebula kolendra
ząbek czosnku kminek mielony
2 łyżki masła papryka słodka mielona
1 marchewka chili
25 dag czerwonej soczewicy mięta suszona
1 duży pomidor ocet winny
cząber cytryna

Sposób przygotowania:


Ugotować bulion. Cebulę i czosnek drobno posiekać a następnie podsmażyć na maśle na złoty kolor i wrzucić do bulionu. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, wypłukaną soczewicę i gotować około 20 minut. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przyprawy i zagotować. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Na koniec doprawić octem winnym do smaku. Zupę podawać z plasterkiem cytryny. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry