Plaster Miodu: marca 2012

Rafaello

Potrzebne składniki:


1 kostka dobrego jakościowo masła
1 szklanka cukru pudru
2/3 szklanki mleka w proszku
300 g wiórków kokosowych
mała paczka herbatników
2 wafle
50 ml malibu
50 sztuk migdałów

Sposób przygotowania:


Miękkie masło utrzeć na puszystą masę dodając cukier puder. Na koniec dodać mleko w proszku, 200 g wiórków kokosowych, alkohol oraz drobno pokruszone herbatniki i wafle. Powstałą masę włożyć do lodówki na 2 godziny. Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Ze schłodzonej masy formować kuleczki, w środek wkładając migdał. Na końcu gotowe kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na całą noc. Bon appétit!

0 komentarze:

Pałeczki marynowane w kefirze

Potrzebne składniki:


8 pałeczek (podudzi) kurczaka
1/2 litra kefiru
2 ząbki czosnku
8 pieczarek
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pieprz
sól

Sposób przygotowania:


Pałeczki kurczaka umyć i osuszyć. W misce wymieszać kefir z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Następnie pałeczki dokładnie obtoczyć kefirem i marynować w lodówce przez całą noc. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Mięso przełożyć do foliowego rękawa, zasypać pokrojonymi w plasterki pieczarkami i piec ok. 50 minut. Następnie przeciąć rękaw i piec dalej przez ok. 20-30 minut, by pałeczki się zarumieniły. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry