Plaster Miodu: czerwca 2012

Farfalle z suszonymi pomidorami i roszponką

Potrzebne składniki:

100-150g makaronu farfalle
słoiczek suszonych pomidorów
opakowanie roszponki
1/2 kostki sera feta
250g pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
garść listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka octu balsamicznego
starty ser żółty do posypania



Sposób przygotowania:



Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i ostudzić. Suszone pomidory pokroić w paski, ser feta w kostkę, oliwki w plasterki lub na pół a pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Roszponkę umyć, osuszyć i połączyć z pokrojonymi składnikami oraz makaronem. Oliwę i ocet balsamiczny połączyć. Powstałym sosem zalać składniki, dodać liście bazylii i wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem żółtym. Bon appétit!


0 komentarze:

Ciasto balowe


Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, wrzucić żółtka i delikatnie razem wymieszać. Dodać resztę składników (woda na końcu) i wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C.

Masa budyniowa:

budyń waniliowy
mleko
cukier
kostka masła

Sposób przygotowania:


Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszyć ilość mleka by budyń był gęsty) i schłodzić. Masło utrzeć na krem dodając po łyżce schłodzonego budyniu.


Bita śmietana:

0,5 l śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Świeżo ubitą śmietanę od razu wykładać na ciasto.

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej
2 paczki słonych krakersów
kilka kostek czekolady deserowej

Kolejność układania warstw:

Biszkopt - masa budyniowa - warstwa krakersów - masa krówkowa - warstwa krakersów - ubita śmietana - starta czekolada - Bon appétit!

2 komentarze:

Duszony schab

Potrzebne składniki:


1 kg schabu bez kości
4 łyżki bułki tartej
4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego/mięsa duszonego itp
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
masło


Sposób przygotowania:


Schab umyć, osuszyć, pociąć na nieco grubsze kotlety i lekko rozbić tłuczkiem. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z przyprawą, papryką i pieprzem. Kotlety dokładnie obtoczyć w powstałej panierce i układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową (układać tak, by kotlety na siebie nachodziły). Na każdy kawałek schabu położyć cienki plasterek masła, dodać kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Blaszkę przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C i dusić przez 1,5 godziny. Po tym czasie blaszkę wyjąć, schab przewrócić na drugą stronę i dusić dalej jeszcze przez godzinę. Bon appétit!

0 komentarze:

Napój z truskawek

Potrzebne składniki:


1 kg truskawek
garść świeżych listków mięty
3 łyżki cukru
1 szklanka zimnej wody gazowanej
100-150 ml wiśniówki
1 łyżka soku z cytryny
kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:


Truskawki umyć i oczyścić z szypułek (odłożyć kilka do dekoracji). Do pojemnika wrzucić truskawki, listki mięty oraz cukier i zmiksować na gładką masę. Do zmiksowanych truskawek delikatnie wlać wodę gazowaną, wiśniówkę, sok z cytryny i zamieszać. Napój wlać do podłużnych szklaneczek z lodem, przystroić truskawką lub cytryną. Bon appétit!

1 komentarze:

strzałka do góry