Plaster Miodu: Pappardelle z łososiem

Pappardelle z łososiem

 Potrzebne składniki:
 makaron pappardelle                           mąka pszenna
 surowy łosoś                                         ser żółty
 orzechy włoskie                                   pomidorki koktajlowe
 oliwa z oliwek                                      liście szpinaku
 ząbek czosnku                                     szczypiorek
 jajko                                                    śmietana 12%
 pieprz

 sól

Opis przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć posiekany czosnek i smażyć przez około 2 minuty. Po tym czasie wsypać orzechy włoskie i smażyć jeszcze przez chwilę. Łososia pokroić w paski, przyprawić i gotować na parze około 15 minut. W garnku roztrzepać jajko, dodać 3 łyżki śmietany oraz 5 łyżek wody i zagotować. Następnie dodać około 2 łyżki startego żółtego sera i kiedy sos zgęstnieje - przyprawić go do smaku solą oraz białym pieprzem. Makaron pappardelle ugotować w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek, odsączony. Podawać na gorąco ze szpinakiem oraz serem żółtym i odrobiną szczypiorku. Bon appétit!


0 komentarze:

strzałka do góry