Wkładka:
70 dag jabłek
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki krupczatki
10 dag orzechów włoskich
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka zwykłej margaryny
Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru pudru. Gdy puszczą sok dodać 1 szklankę mąki krupczatki i drobno posiekane orzechy. Ubić 4 całe jajka z 1/2 szklanki cukru pudru. Dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać z jabłkami. Blachę posmarować margaryną i wyłożyć ciasto. Piec ok 20-25 minut w temp. 180*C. Pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopty:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki zwykłej margaryny
Sposób przygotowania:
Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i mieszać. Mąki i proszek do pieczenia połączyć z masą jajeczną i wylać na natłuszczoną blachę. Piec ok 15-20 minut w temp. 180*C.
Masa:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 paczki kawy cappuccino orzechowego
1/3 szklanki wrzątku
2 kostki masła
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na parze i ostudzić. Cappuccino zalać wrzątkiem i również ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z masą jajeczną oraz kawą cappuccino. Ciasto przełożyć w kolejności: biszkopt, masa, wkładka, masa, biszkopt. Po wierzchu biszkopt polać polewą. Bon appétit!
polecam dolać wódeczki
OdpowiedzUsuńPoczęstowała mnie dziś Sąsiadka Joanna tym Plackiem, przez duże "P", coś niebiańskiego :), niestety, ja nie podejmę się tej pracy, mimo dokładnego Opisu :), to dla mnie zbyt trudne.... ale Cierpliwym Polecam :).
OdpowiedzUsuńW przepisie do biszkoptu nie ma podanych jajek
OdpowiedzUsuńJest podana ilosc jajek - 6 - Biszkopt i zaraz ponizej zdjecia.
OdpowiedzUsuń6 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżki zwykłej margaryny
Jaki rozmiar formy do pieczenia.
OdpowiedzUsuńBajka...😍😋😋😋😋
OdpowiedzUsuńMuchas gracias por la receta!!! 💕
OdpowiedzUsuń