Plaster Miodu: Ciasto balowe

Ciasto balowe


Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, wrzucić żółtka i delikatnie razem wymieszać. Dodać resztę składników (woda na końcu) i wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C.

Masa budyniowa:

budyń waniliowy
mleko
cukier
kostka masła

Sposób przygotowania:


Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszyć ilość mleka by budyń był gęsty) i schłodzić. Masło utrzeć na krem dodając po łyżce schłodzonego budyniu.


Bita śmietana:

0,5 l śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Świeżo ubitą śmietanę od razu wykładać na ciasto.

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej
2 paczki słonych krakersów
kilka kostek czekolady deserowej

Kolejność układania warstw:

Biszkopt - masa budyniowa - warstwa krakersów - masa krówkowa - warstwa krakersów - ubita śmietana - starta czekolada - Bon appétit!

2 komentarze:

  1. Witam :)Nominuję Cię do Liebster blog. Zapraszam i życzę miłej zabawy:)
    http://lasotka.blog.pl/2013/06/01/podjelam-wyzwanie-liebster-blog/

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt powinien mieć dużo więcej kakao żeby wyglądać jak ten na zdjęciu .... Mój wyszedł karmelowy ....

    OdpowiedzUsuń

strzałka do góry