Plaster Miodu: Duszony schab

Duszony schab

Potrzebne składniki:


1 kg schabu bez kości
4 łyżki bułki tartej
4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego/mięsa duszonego itp
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
masło


Sposób przygotowania:


Schab umyć, osuszyć, pociąć na nieco grubsze kotlety i lekko rozbić tłuczkiem. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z przyprawą, papryką i pieprzem. Kotlety dokładnie obtoczyć w powstałej panierce i układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową (układać tak, by kotlety na siebie nachodziły). Na każdy kawałek schabu położyć cienki plasterek masła, dodać kilka liści laurowych oraz ziele angielskie. Blaszkę przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 170*C i dusić przez 1,5 godziny. Po tym czasie blaszkę wyjąć, schab przewrócić na drugą stronę i dusić dalej jeszcze przez godzinę. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry