Plaster Miodu: Rosół domowy

Rosół domowy

Potrzebne składniki: 
1 kg kurczaka (udka, skrzydełka)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1/2 średniego selera
1 mały por
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
natka pietruszki
makaron

Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy mięso pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Rosół gotujemy bez przykrycia. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy. W tym momencie zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. W trakcie gotowania upewniamy się, czy nie utworzyły się nowe szumowiny, jeżeli są, zbieramy je jeszcze raz i tak do skutku. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Następnie nadziewamy na widelec cebulę i opalamy trzymając nad płomieniem, aż w niektórych miejscach nabierze czarnego koloru. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej można to zrobić na patelni bez użycia tłuszczu. Opaloną cebulę dodajemy do wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i płuczemy. Z pora usuwamy zewnętrzne warstwy i dokładnie myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do rosołu w zasadzie w całości i gotujemy dalej przez godzinę. Rosół powinien gotować się cały czas na małym ogniu bez przykrycia. Na 20 - 30 minut przed końcem gotowania dodajemy do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Rosół podajemy gorący z marchewką, posiekaną natką pietruszki i makaronem. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry