Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
2
marchewki
1
pietruszka
1
cebula
1/2
średniego selera
1
mały por
3
listki laurowe
kilka
ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
natka
pietruszki
makaronSposób przygotowania:
Dokładnie myjemy mięso pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka,
zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Rosół gotujemy bez przykrycia.
Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw.
szumowiny, które zbieramy. W tym momencie zmniejszamy ogień, tak aby wywar
bardzo delikatnie bulgotał. W trakcie gotowania upewniamy się, czy nie
utworzyły się nowe szumowiny, jeżeli są, zbieramy je jeszcze raz i tak do
skutku. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. Następnie nadziewamy na widelec cebulę
i opalamy trzymając nad płomieniem, aż w niektórych miejscach nabierze czarnego
koloru. Jeżeli nie mamy kuchenki gazowej można to zrobić na patelni bez użycia
tłuszczu. Opaloną cebulę dodajemy do wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę
obieramy i płuczemy. Z pora usuwamy zewnętrzne warstwy i dokładnie myjemy.
Wszystkie warzywa wrzucamy do rosołu w zasadzie w całości i gotujemy dalej
przez godzinę. Rosół powinien gotować się cały czas na małym ogniu bez
przykrycia. Na 20 - 30 minut przed końcem gotowania dodajemy do wywaru liście
laurowe i ziele angielskie. Rosół podajemy gorący z marchewką, posiekaną natką
pietruszki i makaronem. Bon appétit!
0 komentarze: