Plaster Miodu: Spaghetti szpinakowe

Spaghetti szpinakowe

Potrzebne składniki:
makaron typu spaghetti
30 dag mrożonego szpinaku
30 dag chudego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
5 dag sera feta
10 dag startego żółtego sera
oliwa lub olej do smażenia
gałka muszkatołowa
sól
pieprz 

Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron na sposób al dente w dużej ilości słonej wody. Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy dalej uważając, by czosnek się nie przypalił. Następnie dodajemy szpinak i dusimy wszystko razem aż do odparowania wody. Sos rozrzedzamy śmietaną, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz połowę startego sera żółtego i podgrzewamy do rozpuszczenia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Do ugotowanego makaronu dodajemy szpinak i mieszamy delikatnie. Podajemy ciepłe posypane resztą startego sera żółtego. Bardzo dobrze smakuje z pomidorkami koktajlowymi, które przełamują smak. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry