Ciasto:
27 dag cukru pudru
20 dag mąki pszennej
10 dag maki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Składniki podzielić na 3 równe części (na 3 placki). Całe jajka ubić mikserem stopniowo dodając po łyżce cukru. Resztę składników wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej blachy i piec ok 15-20 minut w temp. 180st. Po upieczeniu przewrócić spodem do góry aby były równe. Pozostawić do ostygnięcia.
Poncz:
175 ml wina deserowego
Sposób przygotowania:
Kawę zalać gorącą wodą do połowy szklanki,
gdy przestygnie dodać wino.
Naponczować placki.
Masa:
500 ml śmietany kremówki 30%
75 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
100 ml likieru kawowego
Sposób przygotowania:
0 komentarze: