Plaster Miodu: Tiramisu

Tiramisu

                                                                                      Ciasto:
9 jajek
27 dag cukru pudru
20 dag mąki pszennej
10 dag maki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Składniki podzielić na 3 równe części (na 3 placki). Całe jajka ubić mikserem stopniowo dodając po łyżce cukru. Resztę składników wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej blachy i piec ok 15-20 minut w temp. 180st. Po upieczeniu przewrócić spodem do góry aby były równe. Pozostawić do ostygnięcia.

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
175 ml wina deserowego
Sposób przygotowania:
Kawę zalać gorącą wodą do połowy szklanki,
gdy przestygnie dodać wino.
Naponczować placki.

Masa:
500 ml śmietany kremówki 30%
75 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
100 ml likieru kawowego
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serki mascarpone oraz cukier puder, na końcu likier. Masą smarować każdy placek oraz wierzch i boki. Udekorować posypując wierzch cynamonem i kakaem. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry