Plaster Miodu: Placki ziemniaczane z łososiem

Placki ziemniaczane z łososiem


Potrzebne składniki:


1 kg ziemniaków
2 małe cebule
3 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku
15 dag plasterków wędzonego łososia

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce razem z 1 cebulą (jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, można odcisnąć z masy trochę soku). Drugą cebulę posiekać w drobną kostkę i połączyć z masą. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z jogurtem i koprem, lekko posolić. Na odsączone z tłuszczu placki nakładać po łyżce sosu oraz plasterek łososia. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry