Plaster Miodu: Lasagne z mięsem i szpinakiem

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Potrzebne składniki:

makaron lasagne
starty ser żółty


Farsz mięsny:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
olej

Na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i smażymy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy pomidory i smażymy dalej przez kolejne 10 minut.

Farsz szpinakowy:
2 opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
15 dag sera feta
sól, pieprz

Smażymy szpinak razem z przeciśniętym czosnkiem aż do odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta, doprawiamy do smaku i smażymy dalej 5 minut.

Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, przyprawiamy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę beszamelu. Układamy pierwszą warstwę lekko podgotowanego makaronu lasagne. Na makaron naprzemiennie kładziemy farsz mięsny i szpinakowy polany sosem beszamelowym. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30-40 minut. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry