Plaster Miodu: Roladki z szynki z pieczarkami

Roladki z szynki z pieczarkami

Potrzebne składniki:

szynka wieprzowa
300-400g pieczarek
mała cebula
3 ząbki czosnku
musztarda
śmietana
koncentrat pomidorowy
czerwone wino półwytrawne
bulion wołowy
mąka
masło
olej
sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:


Na początku przygotować farsz. Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć, aż grzyby będą miękkie. Ostódzić farsz. Następnie pokroić szynkę w plastry o grubości ok 1,5-2cm i rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso posmarować przyprawioną musztardą, a na to wyłożyć po łyżce farszu (ręsztę pieczarek dodamy do sosu). Kotlety zawinąć i obwiązać ciasno sznurkiem. Powstałe roladki obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie przełóżyć do gotującego się bulionu (w takiej ilości, by bulion przykrył roladki tak do połowy) i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Wyjąć roladki. Do bulionu, w którym dusiło się mięso dodać pół szklanki wina i gotować, aż alkohol wyparuje. Następnie dodać resztę farszu i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. W oddzielnym naczyniu połączyć 2 łyżki śmietany z 2 łyżkami wody i 1 łyżką mąki a następnie dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać troszkę gorącego sosu aby zahartować, wymieszać i wlać do sosu. Zagotować i polać roladki sosem. Bon appétit!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie dobrałaś składniki, zapachniało Twoimi roladkami aż u mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha,właśnie sie zajadamy ��

    OdpowiedzUsuń

strzałka do góry