Plaster Miodu: Latte macchiato

Latte macchiato

Potrzebne składniki:


3/4 szklanki mleka
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
likier czekoladowy
cynamon
wrzątek

Sposób przygotowania:


Do wysokiej szklanki wlewany odrobinę likieru czekoladowego. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Podgrzane mleko wlewamy do wysokiego pojemnika i spieniamy mikserem, trzepaczką lub spieniaczem. Gotowe mleko wlewamy do szklanki do ¾ wysokości (na dole powinna utworzyć się warstwa likieru, następnie warstwa mleka a na wierzchu piana). 1 łyżeczkę kawy zalewamy odrobiną wrzącej wody, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy a następnie delikatnie, małym strumieniem wlewamy do szklanki z mlekiem. Pozostała łyżeczkę kawy wraz odrobiną cynamonu również zalewamy wrzątkiem, mieszamy i powoli wlewamy do szklanki. Ważne, by mleko miało niższą temperaturę niż kawa i aby to mleko było posłodzone. Bon appétit!

0 komentarze:

strzałka do góry